Wednesday 15 July 2015

Resepi Lidah Kucing Pelangi

Ha, cantikkan... warna warni, sebenarnya biskut ni popular di Indonesia dan Singapura. Sekarang dah mula popular di Malaysia.

Sangat mudah, rangup dan sedap. Sesuai untuk kanak-kanak kerana teksturnya yang rangup dan lembut.

Boleh dijadikan biskut raya atau doorgift.

Bahan-bahan:

250 gm butter
175 gm gula kastor
Serbuk perangup.
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
6 warna berbeza (merah, oren, kuning, hijau, biru, purple)

Dulang khas lidah kucing rainbow
(boleh beli di kedai2 bakeri, banyak saiz, harga RM22++)

Cara-cara
1. Griskan loyang dengan sedikit butter

2. Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan.

3. Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati. Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hingga rata.

4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Letakkan pewarna untuk setiap bahagian. Letak setitik kecil sahaja kerana warna akan memekat pada biskut yang telah masak.
Sediakan 6 warna di 'piping bag'.

5. Masukkan dalam piping bag atau beg plastik untuk setiap warna berlainan. Potong hujung muncung beg plastik atau piping bag kecil. Paipkan atas loyang lidah kucing.

Jangan paipkan terlampau penuh kerana adunan akan mengembang bila dibakar.

Dulang lidah kucing.
6. Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minit. Jaga jangan sampai keperangan dan hangus.

Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment